Tijdstip van de dekking    

 

 



Begin

Kwartierstaat Koos van Rijn
Grafische versie 1
Grafische versie 2

Grafische versie 3

Nieuws
2009
2010
2011

2012
2013
2014

Over Ons
Rembrandt

Onze honden
Reuen

Teven
Nakomelingen
Foto's Nakomelingen

In loving memory

Pups
Planning


Fotogallery
Nostalgisch Type 1
Nostalgisch Type 2
Waterwerk

Shows
Kopstudie

Wandelingen
Hoek van Holland 1
Hoek van Holland 2


Bron Newfoundlander
Newfoundland 
Oeroorsprong
Oorsprong
L Anse aux Meadows
Tibet Dog
Tibet Dog2 
Lord Byron

Fokken 
Pup/Fok-Advies
FokFaciliteiten
Dekmoment
Vruchtbaarheid
Ontwikkeling embryo
FCI - Rasstandaard
Kynologische termen
Voeding
Afspeenmethode

Marskwa's adagiums

Genetica
Kleurvererving
HD-ED vererving
Kynethologie
Dilatatie
DNA: 
From where I am
Evolutie Theorie  
Bioritmiek
Freud
Deugdethiek

Teek Care

De andere Passie
Odysseus
Sprookje 
Alexander de Grote
Peloponnesos
Hippocrates
Magisch Realisme
Filosoferen over sex
Magna Graecia
Boeddhisme
Klimaat
 
Israël

Agape
Christus was een filosoof

Astrologie
Maanstanden

Links

Webcams HvH


 

 


 

ABBA : I Have A Dream

Inleiding 

Gemiddeld worden teven eens in de zes maanden loops (kan fluctueren met enkele maanden).

Tijdens deze loopsheid is de teef maar enkele dagen bereid zich te laten dekken en ook maar enkele dagen vruchtbaar. Voor een fokker is het dus van essentieel belang om dit handjevol vruchtbare dagen van zijn teef te herkennen, immers een gemiste dekking betekend een vertraging in het fokprogramma van een half jaar.

Nu zal de loopsheid zelf niet gauw gemist worden, de teef verlies bloed, de vulva is opgezwollen en aantrekkelijk voor ruen. Echter het juiste dektijdstip bepalen is veel moeilijker, zeker als er geen (ervaren) dekreu in de buurt is.

 

Progesteron bepaling 
Meestal is een teef dekrijp op de dertiende dag van de loopsheid, maar er zijn grote individuele verschillen. In de praktijk zien we teven die op de 9e dag al vruchtbaar zijn, maar uitschieters naar de 18e dag zijn ook geen uitzondering.

Gelukkig is het egenwoordig mogelijk om via een simpele bloedtest het ideale dektijdstip vast te stellen. met deze test wordt het gehalte aan progesteron (zwangerschapshormoon) in het bloed bepaald. Op het moment dat de eisprong plaatsvindt zien we een snelle stijging van het bloed progresterongehalte en kan een betrouwbaar dekadvies gegeven worden. De resultaten van deze methode zijn goed, het drachtigheidspercentage schommelt rond de 90% (drachtig en nest).

Andere methoden, zoals het maken van uitstrijkjes, of glucosebepalingen in vaginaal slijm geven wel een indruk of de teef loops is, maar zijn beslist niet betrouwbaar voor dektijdstipbeapeling.

 

Uitvoering   
De praktische uitvoering is simpel. Op de 7e/8e dag van de loopsheid wordt het eerste monster genomen. Is het progresteron nog laag dan moet de test 2 dagen later weer worden herhaald totdat een stijging is vastgesteld. Gemiddeld moet er per teef 3-5 maal bloed onderzocht worden. De kosten hiervan zijn ongeveer € 36,-- per bepaling, inclusief de kosten voor bloedafname.  

 

Patiëntenkeuze 
In principe komen alle fokteven in aanmerking voor een dergelijke begeleiding, maar zeker als de teef al eens gemist heeft, de reu ver weg woont of als er een KI gedaan moet worden,
( KI staat voor kunstmatige inseminatie )
loont het de moeite om uw dierenarts te vragen u en uw teef op deze manier te begeleiden.
( Zie dierenklieniek Sleeuwijk fertiliteit )



Dekking
Uit allerlei onderzoekingen komt naar voren dat veruit de belangrijkste reden voor onvruchtbaarheid is gelegen in het feit dat de teef niet op het juiste moment gedekt wordt. het is overigens beter om te spreken over de juiste periode dan over het juiste moment. Doorat alle eitjes niet ineens vrijkomen maar in een tijdsbestek van ongeveer 48 uur, ieder eitje een delings- en rijpingstijd nodig heeft en het sperma van de reu minimaal 3 dagen goed blijft in de teef na dekking, heeft de hond qua vruchtbarheid nogal wat speelruimte. D vruchtbare periode kan dus wel een week of langer zijn. Om echter zo goed mogelijk te scoren beschouwen we deze periode wat korter. het blijkt dat de optimale periode begint kort na het moment van de eisprong, na 2 dagen. De eisprong wordt simpelweg opgewekt door een piekafgifte vanuit de hersenen van een hormoon genaamd LH (luteiniserend hormoon). Deze afgifte vindt in een tijdsbestek van 24 uur plaats en is in het bloed te meten. Idealiter zou je dit willen controleren en meten. doordat het zo eenmalig en pieksgewijs optreedt en direct daarna weer to zeer lage waarden daalt, moet je dus vaak bloed afnemen om hem niet te missen. Dat is praktisch niet haalbaar.

Vandaar dat momenteel een andere bepaling gebruikt wordt om de optimale periode te benaderen. Vlak voor en tijdens de eisprong begint er namelijk een geleidelijke stijging van de productie van het vrouwelijk geslachtshormoon progresteron door de eierstok. In de rustfase is deze tussen de 0 en 1 ng/ml. We zien nogal wat variatie in de snelheid van stijging, je kunt dus het beste wachten met een dekking totdat je minimaal 10 ng/ml hebt gevonden ( kan wel oplopen tot 20 ng/ml ), het beste is dan om de teef twee keer te laten dekken met een tot een anderhalve dag tussenruimte. Hiermee vergroot je duidelijk de resultaten.
Wat ook invloed heeft op de eisprong is tijdens de loopsheidsperiode versvlees maaltijden geven.



Conclusie : de TEEF bepaald hierdoor het aantal pups wat gerelateerd is aan de eisprong.
 (xx-chromosoom)

En de Reu bepaald het geslacht door de aanwezigheid van zijn Y-chromosoom in het sperma.
  (xy-chromosoom)

Chromosomen zijn gen-dragers in DNA-struktuur " ligt je erfelijkheid in opgeslagen " waarvan de hond  39 paren bezit,

38 gelijken paren chrmosomen bij de reu, plus 1 paar met het geslachts-chromosoom xy .
De
x van zijn moeder en de y van zijn vader.

De mens , waarvan de man er 23  bezit en er 22 gelijken paren zijn, plus 1 paar met het xy.

 

The End of the Line

 

Humour
When I was young and in my prime, 
I used to do it all the time.
But now I'm old and a kind of grey,
I only do it twice a day.

 

Back