Profiel
Pup/Fok-advies

 

Begin

Kwartierstaat Koos van Rijn
Grafische versie 1
Grafische versie 2

Grafische versie 3

Nieuws
2009
2010
2011

2012
2013
2014

Over Ons
Rembrandt

Onze honden
Reuen

Teven
Nakomelingen
Foto's Nakomelingen

In loving memory

Pups
Planning


Fotogallery
Nostalgisch Type 1
Nostalgisch Type 2
Waterwerk

Shows
Kopstudie

Wandelingen
Hoek van Holland 1
Hoek van Holland 2


Bron Newfoundlander
Newfoundland 
Oeroorsprong
Oorsprong
L Anse aux Meadows
Tibet Dog
Tibet Dog2 
Lord Byron

Fokken 
Pup/Fok-Advies
FokFaciliteiten
Dekmoment
Vruchtbaarheid
Ontwikkeling embryo
FCI - Rasstandaard
Kynologische termen
Voeding
Afspeenmethode

Marskwa's adagiums

Genetica
Kleurvererving
HD-ED vererving
Kynethologie
Dilatatie
DNA: 
From where I am
Evolutie Theorie  
Bioritmiek
Freud
Deugdethiek

Teek Care

De andere Passie
Odysseus
Sprookje 
Alexander de Grote
Peloponnesos
Hippocrates
Magisch Realisme
Filosoferen over sex
Magna Graecia
Boeddhisme
Klimaat
 
Israël

Agape
Christus was een filosoof

Astrologie
Maanstanden

Links

Webcams HvH



 

 

 

 

 

Adviezen voor verantwoord fokken :

 Lonestar : Say When



Full Colour of The End of te Line

You must walk  before you can run

Met deze handleiding wil ik iedereen die overweegt een nestje te fokken een beetje op de goede weg helpen. Er wordt naar mijn smaak nog te veel lukraak gefokt , zonder dat men zich bewust is wat men eigenlijk aan het doen is.

Door de jaren heen hebben mijn partner ( Jetty ) en ik zelf ( Koos ) veel geleerd
 (en leer nog iedere dag bij) en daar kunt u uw voordeel mee doen.

Adviezen voor de toekomstige pup koper!

Wees heel geduldig en ben bereid om te wachten. De meeste goed gefokte pups zijn vaak al besproken of direct na de geboorte al verkocht. Het beste is om uzelf bij een goede fokker op de lijst te plaatsen. Soms zult u ver moeten reizen voor die ene goede pup en soms is deze duurder dan de pups van bedenkelijke louche-fokkers (alhoewel ?). Er zijn altijd wel fokkers die een aantal nesten per jaar fokken en de pups niet kwijt raken door b.v grote worpen . 

Maar daar hebben ze bij de NNFC de Pup bemiddeling voor in het leven geroepen.
( Nederlandse NewFoundlander Club )

Enkele overwegingen eer u gaat fokken.

 Stel uzelf op de hoogte van de eisen en rasstandaard die betrekking hebben op  het Newfoundlander ras en daar moet/mag je niet mee marchanderen.
 Daarvoor kunt u informatie inwinnen bij de rasvereniging NNFC.
De honden waarmee gefokt zal worden moeten 2 jaar zijn. Dit i.v.m. hun lichamelijke en geestelijke volgroeiing.

Laat de ouderdieren controleren op eventueel lichamelijke klachten. Te denken valt daarbij aan HD, ED, Cystinurie/ en andere afwijkingen die voor uw ras speciaal gevaar oplevert. Controleer zover als mogelijk is, of er zich in de bloedlijnen van de ouderdieren geen andere ziektes hebben voorgedaan.
.Je kunt hiervoor ook de Raad Van Beheer, de rasvereniging of vroegere fokkers van uw honden benaderen. Een serieuze fokker zal u daar een eerlijk antwoord op geven.De positieve en vooral de negatieve eigenschappen zal deze u moeten geven.
Pas op voor kennel blindheid.

Wanneer je gaat fokken bedenk dan.

Dat er al veel gefokt wordt en wat kun je het ras bieden?

Heb je een deskundige dierenarts waar je alle vertrouwen in hebt?

     Kun je het financieel aan om te fokken?  Fokken kost handenvol geld. Geloof me, alleen die bedenkelijke louche-fokker houdt er aan over. Wanneer je werkt kun je vrij vragen als er zich complicaties voordoen?  Ook moet er geld zijn voor de dierenarts als er iets mis gaat.

   Ben je bereid om het gevaar te aanvaarden om de moeder te verliezen en dat jij de pups met de hand moet grootbrengen en geloof me, dat is een harde baan.[het komt echt voor!]

Hoe verdien je de titel fokker

Hoe verdien je de titel "fokker". Ik bedoel dan niet de term fokker als op papier van inschrijving op shows of op de stamboom van de pedigrees. Als ik fokker zeg, moet ik aan meer denken, aan iemand die kennis van zaken heeft, niet alleen van het ras dat hij/zij fokt maar ook aan andere aspecten zoals: 
1. Gemotiveerde Passie "hartstocht" met als doel proberen op kwaliteit te fokken.
  2. Niet op kwantiteit = vermeerderen = visieloos fokken, dat kan iedereen.
En dan moet je nog geluk hebben want het blijft speling der natuur.

Probeer een echt ras-typische beerachtige hond ( breede schedel/rug en heel zwaar boon ) die voldoet aan het gewicht ( 65/75 kg ) met de daarbij behorende maten ( reu+/- 70/74 cm schofthoogte ), groter is gewenst , ( teef +/- 55/65 kg - 66/70 cm )  die zwemt en nog een kar kan trekken, dus één die de werkeigenschappen en de "will to please" in zich heeft zitten.
"Je hebt nou eenmaal een verschil in trekpaarden en renpaarden ". 
En daar gaan ze op show's nog wel eens aan voorbij.

Als dat lukt ben je eigenlijk geslaagd en een titel veroveren op een show , ach dat moet je gegund worden want dat is van zoveel randvoorwaarden en frequentie binnen de showwereld afhankelijk. Let wel voor alle duidlijkheid, kampioenen worden niet geboren maar gemaakt, want zo heeft iedere hond zijn fouten. Maar het is/kan wel een leuke en spannende aanvulling op je PASSIE zijn, evenals de waterwerk aktiviteiten die op verschillende locatie's door de NNFC georganiseerd worden.

Ten eerste als fokker ken je je diepe dalen en hoogtepunten. Door de jaren heen heb je tegenslagen ervaren en de successtories van je pups en je honden. Je fokt twee/drie nestjes, je plande de volgende nestjes in en hup er gebeurt iets waar je niet op hebt gerekend. je beste teef sterft door een ziekte, een auto-ongeluk of vergiftiging. De gezondheidstesten van je nieuwe pup die er zoveel belovend uitzag, scoort negatief, waardoor al je mooie plannen in duigen vallen en je weer opnieuw kunt beginnen.

Ten tweede je handelt heel sportief naar je mede-fokkers en tegenstanders. Dit moet je echt leren, staat niet in boeken. Je gedraagt je sportief als je b.v. de keurmeester die jouw hond op zij zette niet uitmaakt voor alles wat mooi en lelijk is.  Kraak de winnaar en winnende hond niet af. Iedereen is trots op zijn hond en over smaak valt nu eenmaal niet te twisten.

Ten derde doe geen afbreuk aan iemand anders zijn zege (je mag natuurlijk wel voor jezelf opbouwende kritiek hebben bij een feitelijk gegeven). Niet over zijn winnende teef/reu of over een succesvol nestje dat gaat komen, of de combinatie die er wordt gemaakt. Iedereen heeft het recht om te doen wat hem goed dunkt.

Ten vierde, bemoei je alleen met je eigen zaken en probeer niet aan de roddels mee te doen ( is wat anders dan een feitelijk gegeven " Staat Diametraal " ). Ik realiseer me dat dit in de natuur van ieder van ons mensen zit, maar probeer er controle over te krijgen. Ik hou ook van een goed verhaal, maar er zijn mensen die altijd maar over andere mensen roddelen, tweede/derdehands praatjes rondstrooien en het zo vertellen dat iedereen het wel bijna moet geloven, maar overleg dan eens bij jezelf en betrokkenen- moet ik dit geloven en wie vertelt dit.
Trek je conclusies !

Dit brengt mij tot de meest belangrijkste factor: Normen en Waardenja ook in de fokkerij. Ethiek is heel belangrijk. Een ander iets gunnen.Dit kun je niet uit boeken leren of een cursus voor volgen. Deugdethiek is je instelling tussen goed en kwaad. Je positieve instelling leidt tot succes en niet alleen als fokker.
 Het is je reputatie. Je naam.

Adagium " filosofische moralistische spreuk " :
verbeter de wereld en begin bij jezelf

Moraal en Vrijheid zijn aan elkaar verbonden; dat is ook iets wat ze in de liberale markt over het hoofd zien. Vrijheid verondersteld beschaving. Zelfdiscepline en verstandigheid maken vrijheid mogelijk.Vrijheid gedijt alleen als mensen er verstandig mee omgaan.Innerlijke controle, de innerlijke jihad waarbij je ten strijde trekt tegen je kwalijke eigenschappen, het besef dat het nodig is , dat alles verdwijnt. En dat is jammer zelfs gevaarlijk.

De geschiedenis leert ons dat je niet je hart te veel op je tong moet dragen ( klokkenluider ) want ook binnen ( establishment ) de wereld van de kynologie is er ook een scenario van dubbele agenda's en word je gekielhaald d.m.v karaktermoord. Er heerst in Nederland nou eenmaal een cultuur van laten doodbloeden en waarbij men de waarheidsvinding minder belangrijk vind.

Dus behandel de ander met respect dan heeft dit zijn weerslag ook op jou. Zeker in de kleine wereld van de honden. Als je een andere fokker, pupkoper, keurmeester of medehandler in de ring netjes behandeld, heeft dit altijd zijn weerslag op jou en zal het alles een stuk eenvoudiger maken. Echter soms kun je dingen niet voorkomen. Sommige mensen leren het nooit. Ga ze niet verbeteren, maar blijf zelf netjes en beleefd !

Adagium:
The giving of love is an education in itself.

For Christmas of The End of the Line


Adagium van oud secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Dag Hammerskjold :

OP de dag dat wij niet meer in een persoonlijke God geloven, sterft God niet.
Maar wij sterven op de dag, dat ons diepste innerlijk niet meer doorstraald wordt, door de schittering van het steeds opnieuw geschonken wonder, vanuit bronnen die ieders verstand te boven gaan.
Mooi He !

Back

The End of the Line