Dilatatie / torsie van de maag:
         enkele uren om de hond te redden !
 
       

 


Begin

Kwartierstaat Koos van Rijn
Grafische versie 1
Grafische versie 2

Grafische versie 3

Nieuws
2009
2010
2011

2012
2013
2014

Over Ons
Rembrandt

Onze honden
Reuen

Teven
Nakomelingen
Foto's Nakomelingen

In loving memory

Pups
Planning


Fotogallery
Nostalgisch Type 1
Nostalgisch Type 2
Waterwerk

Shows
Kopstudie

Wandelingen
Hoek van Holland 1
Hoek van Holland 2


Bron Newfoundlander
Newfoundland 
Oeroorsprong
Oorsprong
L Anse aux Meadows
Tibet Dog
Tibet Dog2 
Lord Byron

Fokken 
Pup/Fok-Advies
FokFaciliteiten
Dekmoment
Vruchtbaarheid
Ontwikkeling embryo
FCI - Rasstandaard
Kynologische termen
Voeding
Afspeenmethode

Marskwa's adagiums

Genetica
Kleurvererving
HD-ED vererving
Kynethologie
Dilatatie
DNA: 
From where I am
Evolutie Theorie  
Bioritmiek
Freud
Deugdethiek

Teek Care

De andere Passie
Odysseus
Sprookje 
Alexander de Grote
Peloponnesos
Hippocrates
Magisch Realisme
Filosoferen over sex
Magna Graecia
Boeddhisme
Klimaat
 
IsraŽl

Agape
Christus was een filosoof

Astrologie
Maanstanden

Links

Webcams HvH


 

 

 

 

 


Carole King : Youve Got A Friend


Een torsie van de maag is een ziekte die je moet kennen als je een grote hond hebt. Een snelle herkenning van de symptomen van deze aandoening
kan namelijk het leven van je vriend redden!


Gedilateerde maag

Om redenen die nog niet goed gekend zijn, komt het voor dat de maag van de hond zich op een abnormale manier uitzet door een opeenstapeling van gas en vloeistof en tot meer dan de helft van de buikholte"opzwelt"! Er zijn veel verschillende oorzaken die hiervoor verantwoordelijk worden geacht, zoals een storing van de beweeglijkheid van de maag, waardoor de gassen niet gemakkelijk via de mond naar buiten kunnen of de maag niet goed naar de darmen geleegd wordt. Ook bacteriŽn zouden ten gevolge van een abnormale fermentatie een overmatige productie van gassen kunnen veroorzaken.

De situatie wordt gecompliceerder wanneer de dilatatie van de maag bovendien gepaard gaat met een rotatie van dit orgaan, zodat het verwrongen komt te liggen en de evacuatie nog moeilijker wordt en de zwelling nog meer toeneemt. Bovendien wordt ook de bloedtoevoer die de maagwand moet bevoorraden door de verdraaide maag afgesneden. Daardoor ontstaan er letsels in deze wand en komen er in het organisme toxische stoffen vrij. Ten slotte hindert de gezwollen maag de terugstroom van het bloed naar het hart, waardoor de bloedsomloop verstoord wordt en verschillende organen, vooral het hart, worden aangetast. Grote honden hebben meer kans op deze aandoening. Er zijn zelfs specifieke rassen die
bijzonder gevoelig zijn: onder andere de Leonberger, Setter, Duitse dog, Boxer, Doberman en Rottweiler.


Preventie en opsporing

Een dilatatie / torsie van de maag is uiterst pijnlijk voor de hond: hij draait rondjes en wil niet gaan liggen. Zijn buik zwelt steeds meer op, hij maakt heel veel speeksel aan en hij probeert tevergeefs te braken. Zijn ademhaling gaat snel door de grote druk die de gedilateerde maag op zijn diafragma uitoefent. Als er niet snel een behandeling wordt gestart, treedt de dood na enkele uren in.

Om deze ernstige aandoening te
voorkomen, is het nuttig uw hond een voeding van goede kwaliteit verdeeld over 2 of 3 maaltijden per dag te geven. Men heeft namelijk vastgesteld dat een torsie van de maag soms voorkomt na een rijke maaltijd, gevolgd door een intensieve inspanning. En omdat spijsverteringsgassen efficiŽnter via de mond kunnen worden geŽvacueerd terwijl de hond rechtstaat, is het voor uw vriend beter dat hij niet net na het eten gaat slapen, maar nog wat beweging heeft.


Heel snel ingrijpen

Om het probleem van de bloedsomloop te verhelpen moet de hond zo snel mogelijk onder perfusie worden geplaatst. Vervolgens wordt via de slokdarm een sonde tot in de maag gebracht om zoveel mogelijk gas en vloeistof te verwijderen. Soms is de torsie zo erg dat de sonde er niet doorheen kan. In dat geval moet meestal worden geopereerd. Bij deze operatie moet de maag terug in de juiste positie worden gedraaid. Een snelle behandeling beperkt het risico van necrose van de maagwand en de duur van de stoornissen van de bloedsomloop en verhoogt de overlevingskansen. Wanneer de maag terug in de juiste positie ligt, wordt hij aan de buikwand vastgemaakt om te voorkomen dat hij opnieuw draait.

 

The End of the Line